Hyves

Het Lekkerste En Gemakkelijkste Brood Recept Tot Nu Toe

brood.pngBrood is altijd erg intensief al het kneden wat je moet doen wordt niet echt gemakkelijker naarmate je ouder wordt en je reuma erger wordt.

Dat dacht ik althans totdat ik het volgende recept zag op 1 van mijn IPTV shows een NYTimes kook show.

Het recept is heel simpel:

(Amerikaans dus alles in lepels en kommen)
1/4 theelepel Gist
3 kommen Spelt bloem
1 1/4 theelepels zout
1 5/8 kommen water

Waarom spelt bloem?

Spelt heeft niet zoveel Koolhydraten en is daarom beter voor je als je op dieet bent.
Zoals je zien kunt gebruikt dit recept geen suiker, suiker wordt normaal gebruikt om de gist te “voeden”. En dat is nog een reden waarom dit brood perfect is voor mensen op dieet.

Combineer de bloem de gist en het zout voeg daarna het water toe. Combineer totdat het een glad deeg is (het deeg blijft plakken dat hoort zo met dit recept).

Dek de schaal die je hebt gebruikt om het brood deeg te maken af en laat het rusten voor zo’n 12 tot 18 uur. Hierin zit het geheim, in plaats van het brood te kneden, en zo de reactie te krijgen die je nodig hebt om een lekker brood te krijgen, laten we tijd het kneden doen voor ons. Het gist gebruikt de suiker in het deeg om te voeden, vandaar dat we geen suiker gebruiken in dit recept.

Nu het bakken van het brood.

Van ouds her is het moeilijk voor thuis bakkers om de korst exact hetzelfde te krijgen als de bakker dat kan. Dit komt omdat de bakker een oven gebruikt die niet alleen bakt maat ook stoomt. Om dit te simuleren gebruiken we een pan die in de oven kan, wij gebruiken hier voor een gietijzeren braadpan ook wel “Dutch Oven” genoemd, maar elke braadpan zonder plastic handvatten kun je hier voor gebruiken.

De pan en het feit dat het deeg 42% water bevat zorgt ervoor dat we een kleine stoom oven creĆ«ren. Voor verhit de oven to zo’n 230 graden met de pan erin voor 30 minuten. Haal nu het brooddeeg uit je schaal, strooi wat bloem op het aanrecht, en vouw het 1 of 2 keer laat het rusten op een theedoek die ook met bloem is bedekt. Na het voor verwarmen van de pan en oven vorm je het brood in een bal en doe het deeg in de pan de deksel erop en in de oven deur dicht en laten bakken. Na 30 minuten halen we de deksel van de pan en bakken we de boven kant van het brood bruin in de pan. Na ongeveer 15 minuten is het klaar.

Het resultaat is een echt heel lekker brood met een korst zoals je dat van de bakker gewend bent.

De volgende keer dat ik het weer maak dan zal ik de ingrediƫntenlijst even wegen in plaats van de kommen en theelepels lol.

Laterzzzzzzzzzz,

[mad]Berry

Comments are closed.

Powered by: Wordpress